22 Kasım 2010 Pazartesi

ELEKTRİK ENERJİSİ NASIL ELDE EDİLİR

Elektrik enerjisi insanlığın en büyük keşiflerinden biriydi. Yeni medeniyetler oluşmasına yardımcı olmuştur. Üretilen elektriğin büyük bir kısmı fosil yakıtlar, nükleer füzyon, su ve rüzgar gibi kaynaklardan elde edilmektedir. Bu yazımda elektrik üretiminin farklı yöntemlerini anlatacağım.
Elektrik üretimi muazzam boyutlardaki tribünlerin hareketinden elde edilmektedir, tribünler hareket etmeden elektrik elde etmek mümkün değil, bu tribünleri hareket ettirmenin çeşitli yolları vardır.

Fosil yakıtlar
FOSİL YAKITLAR İLE:
Bu yöntemde elektriği üreten tribünlerin kanatları, buhar basıncı ile hareket ettirilir. Bu buhar çok büyük miktarlarda sular ısıtılarak elde edilir, bu buharı elde etmek için ise, kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar kullanılır, bu yakıtlarda atmosfere çok büyük miktarda karbondioksit salarak hava kirliliğine neden olur. Uzun vadede elektrik üretmek için alternatif metotların bulunması önemlidir.

SU İLE (HİDROELEKTRİK):
Hidro elektrik
Barajlar, elektrik üretmek için inşa edilirler, oldukça popüler bir elektrik üretme şeklidir, barajlar iki amaca hizmet ederler, su taşkınları önlemek için suyun akışını kontrol etmek ve elektrik üretmek için. Nehir suları elektrik tribünlerine hareket vererek elektriğin üretilmesini sağlarlar, bu şekilde üretilen elektrik hava kirlenmesini kontrol altında tutabilir, fakat barajın, olumsuz sularda yapılması ekosistem dengesini bozar.
Dünya elektriğinin 90% ı hidroelektrik barajlar vasıtası ile elde edilmektedir.

RÜZGAR
Rüzgar enerjisi, rüzgarın kuvvetini elektrik enerjisine çeviren, rüzgar değirmeni veya rüzgar tribünü ile sağlanır, büyük miktarlarda eletrik enerjisi elde etmek için çok fazla sayıda rüzgar tribünü kullanmak gerekir.
Rüzgar enerjisindeki son gelişmeler, portatif bir cep telefonu şarj cihazı yapmak mümkün kılmaktadır.

NÜKLEER FÜZYON (NÜKLEER ENERJİ)
Evet, nükleer enerji sadece atom bombası üretmeye yaramaz, nükleer enerji ile elektrik de elde edilir. nükleer füzyon, uranyumun çekirdekleri bölünerek çok miktarda nötron açığa çıkartır, nötronlar zaten bölünmüş olan uranyum çekirdeklerini bombalayarak, çekirdekleri tekrar bölerler, bu zincirleme reaksiyon sonucu ortaya çıkan yüksek ısı ile büyük miktarlarda buhar basıncı elde edilerek, elektriği üretecek olan tribünlere hareket verir.
Çok iyi kontrol edilmesi gereken, son derece tehlikeli bir sistemdir, olası bir kaza neticesinde, çevre ve insanlık felaketine yol açabilir, geçmiş yıllarda Çernobil faciasının etkileri halen daha sürmektedir.

BİO-ATIK
Teknolojik gelişmeler sayesinde, biyo-atıklardan da elektrik enerjisi üretmek mümkün olmaktadır, kırsal kesimde ve Hindistan gibi kalabalık ülkelerde kullanılmaktadır, bu yeni teknoloji, aslında Hindistan’da insan atıklarını kullanarak elektrik üreten Bihar eyaletinden çıkmıştır.
Çevreye duyarlı, sonsuz bir enerji kaynağı olan güneşten, elektriğinizi üretmek için, gerekli rehberi buradan alabilirsiniz. Kendi güneş panelinizi yapın elektriğinizi bedavaya elde edin.

Güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak elektriğinizi evde kendiniz üretin, elektrik faturalarınıza elveda deyin, nasıl yapacağınızı adım adım anlatan rehberi buradan alabilirsiniz.

5 yorum:

  1. Teşekkürler, bir elektrikçi olarak sitenizden faydalandım. Güzel paylaşım.

    YanıtlaSil
  2. Seni sex yapam yaram

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen malsın bura öyle bi yer değil

      Sil
  3. EYVVVVVVVVVVVALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLAH REYİZ FİZİK PERFORMANSI YAPIYORUM ÇOK İŞİME YARAR

    YanıtlaSil
  4. benimde blogger hesabım var. Ama nasıl tema kurulur. acil cevap lazım




    YanıtlaSil